Geloofsgemeenschap De Drie Ranken – Wijkgemeente in Apeldoorn

Drie Ranken Logo
 1. Vonc: ‘Muziek uit de hemel’ woensdag 11 december, 20.00 uur

  Muziek uit de Russisch, Oekraïens, en Fins Orthodoxe Kerk.

  VONC 11 dec 2019Uit zijn grote CD verzameling laat dominee Theo Hop uit Hillegom de mooiste delen horen en geeft toelichting in de Ontmoetingsruimte  van De Drie Ranken  Eglantierlaan 202. De ruimte zal in een orthodoxe sfeer versierd zijn met iconen en veel kaarsen.

  Muziek uit de hemel
   Toen de heerser van Kiev, vorst Vladimir, in 988 overwoog om Christen te worden, had hij hoorders naar Constantinopel gestuurd om daar in de Aya Sophia een dienst mee te maken. Ze kwamen enthousiast terug. De viering was zo mooi, ‘soms wisten we niet of we op aarde of in de hemel waren...’

  Geloven is beleven

  In de westelijke kerktraditie ligt in de vieringen de nadruk vooral op het horen van het Woord.  Tijdens de muziekavonden blijkt  dat het in de Oosters Orthodoxe Kerk gaat om de beleving. Gezongen wordt in het kerk-slavisch; het oude Russisch. Dit is dus nog een echte kerktaal. Wat er gezongen en uitgebeeld wordt moet mensen raken. Mensen ervaren dit als een ontdekking en verrijking. Omdat deze muziekavond in de adventstijd valt  zal er vooral Oosters Orthodoxe kerstmuziek te horen zijn.

  Er is veel te vertellen over deze andere Christelijke wereld. Vreemd is het wel dat we van deze ‘Christelijke familie’ zo weinig afweten… Waarom gaat de deur van de iconostase af en toe open; wat betekent dat? Wat betekent de wierook; en waarom zijn er zoveel kaarsen? Waarom heeft de toren meestal de ui-vorm?

  Zie ook artikel in het november-nummer van ZICHT055
  … een indrukwekkende avond! Bijdrage: € 5,00
  u kunt zich voor deze avond aanmelden bij
  vonc@3ranken.nl  of 06-21638516