Vertaling onder het artikel.

Vertaling:

Wanneer een stad een splinternieuw, ultramodern maar zeer spiritueel interkerkelijk kerkgebouw zonder glas-in-lood-ramen heeft gebouwd, wat zou je dan doen? Als je Rotary-club Apeldoorn Zuid in Nederland bent is het antwoord simpel.

De kleine club (39 leden) gaf een zo indrukkend antwoord (dat hier te zien is) dat het landelijk nieuws werd en op de cover van het magazine Rotary Nederland stond.

Het maken van dit grote (bijna 3×4 meter) indrukwekkende raam heeft veel tijd, inspanning, en talent van één van de leden, maar verrassend weinig geld gekost. 

Harry Meek’s artistieke kwaliteit is zichtbaar in kerken, scholen en gemeenschapsruimtes in heel Nederland. Hoewel hij is gespecialiseerd in decoratief houtsnijwerk voor pijporgel-fronten is hij ook vaardig met beeldhouwwerk, mozaïek en glas-in-loodramen zoals het raam van De Drie Ranken laat zien.

Nadat Meek klaar was met zijn ontwerp trokken de leden (meest ‘kantoorklerken’) hun oudste kleren aan en maakten houten mallen voor het met betonijzer versterkte raamwerk.
Daarna werd het werk overgedragen aan professionals, die het 5500kg zware raam in de muur inmetselden.

Daarna hebben de rotarians het werk afgemaakt door honderden stukjes gekleurd glas op glazen platen helder glas te lijmen en deze platen in het frame te bevestigen.

Het werk symboliseert de drie pijlers van het geloof zoals in de bijbel beschreven: geloof, hoop en liefde (gesymboliseerd door het kruis, het anker en het hart). In het gebouw werden deze symbolen geschilderd in passende kleuren: paars voor het kruis (het lijden), groen voor het anker (herboren worden) en rood voor het hart (liefde). Het glas symboliseert het universum, gevuld met sterren en het eeuwig licht.

Als dit raam commercieel vervaardigd was had dit duizenden guldens gekost. Maar nu heeft de rotaryclub door zelf de mouwen op te stropen er met plezier een goedkoop project van kunnen maken en kunnen zij terugzien op het inspireerde resultaat van een goed uitgevoerde klus.

The Rotarian / April 1980