Geloofsgemeenschap De Drie Ranken – Wijkgemeente in Apeldoorn

Orgel

Drie Ranken Logo
 1. Het kerkcentrum “DE DRIE RANKEN”, een ontwerp van architect J. van der Weerd te Apeldoorn, werd in gebruik genomen op 27 augustus 1976. Het orgel in de grote kerkzaal is ruim twee jaar later op 15 september 1978 in gebruik genomen. Ruim twee jaar hebben organisten de gemeente begeleid op een vleugel.

  Het orgel is vervaardigd door VIERDAG ORGELBOUW te Enschede. Deze firma heeft niet lang daarna zijn activiteiten moeten beëindigen. Op 1 januari 1980 vestigde B.A.G. ORGELMAKERS B.V. zich te Enschede. Bij deze nieuwe orgelmaker zijn voormalige medewerkers van Vierdag werkzaam.
  orgel
  Het onderhoud en de garantie van de meeste Vierdag-orgels werden door B.A.G. overgenomen, waaronder ook de orgels in de grote- en de kleine kerkzaal van het kerkcentrum “De Drie Ranken”. Sinds november 1985 is B.A.G. Orgelmakers B.V. eigendom van de broers Arrien en Gerrit Hoogendoorn, die beiden over een lange ervaring in het orgelmakersvak beschikken, ook reeds daarvoor opgedaan bij gerenommeerde orgelmakers.
  Inmiddels zijn meerdere nieuwe orgels door hen geleverd, in samenwerking met bekende adviseurs, zoals te Epe (1994) en Hengelo (Ov) (1995).

  Zij hebben ook befaamde orgels in onderhoud, zoals Goes, Grote- of Maria Magdalenakerk (Marcussen, Denemarken, 1970) en Den Haag, Grote- of St.Jacobskerk (Metzler, Zwitzerland, 1971).
  Op 24 februari 1995 ontstond er brand in de grote kerkzaal van kerkcentrum De Drie Ranken.
  Door de brand was het orgel ook flink beschadigd. Alle frontpijpen van het register Pretant 8 voet, van het register Octaaf 8 voet alle pijpen, de grote bekers van de registers Trompet 8 en Fagot 16 voet, waren alle door de hitte onbruikbaar geworden doordat het bovenste deel van deze pijpen gesmolten was.

  De herstelwerkzaamheden werden door B.A.G. Orgelmakers B.V. uitgevoerd.
  De dispositie van het borstwerk was al langer onderwerp van discussie. Met name het register Scherp 3 sterk – 2/3 voet was, althans in deze kerkruimte, nogal fel en werd daarom maar zelden gebruikt. Met de orgelmaker zijn de mogelijkheden bekeken om verbetering aan te brengen in de dispositie.
  Door de afmetingen van het borstwerk waren de mogelijkheden beperkt. Uiteindelijk zijn dispositiewijzigingen van het borstwerk uitgevoerd en een betere opstelling van pijpen van het register Subbas 16 voet.
  De disopsitie van het huidige orgel is:

  HOOFDWERK ondermanuaal BORSTWERK bovenmanuaal PEDAAL
  Prestant 8 voet Holpijp 8 voet Subbas 16 voet
  Roerfluit 8 voet Roerfluit 4 voet Octaaf 8 voet
  Octaaf 4 voet Woudfluit 2 voet Fagot 16 voet
  Quint 3 voet Sesquialter sterk
  Octaaf 2 voet Dulciaan 8 voet Koppels: BW – HW
  Mixtuur 4 sterk 1 1/3 voet HW – P
  Trompet 8 voet BW – P