Geloofsgemeenschap De Drie Ranken – Wijkgemeente in Apeldoorn

Drie Ranken Logo
 1. Kerstgroet van de kerkenraad

  Lieve gemeenteleden,

  Het is nu de derde keer dit jaar dat wij als voorzitters u op deze manier toespreken. Een afstandelijke manier, al zijn we daar helaas in de afgelopen maanden met zijn allen steeds meer aan gaan wennen. Want hoe fijn het ook is dat we in elk geval op deze manier nog contact met elkaar kunnen hebben, het haalt het natuurlijk bij lange na niet bij een persoonlijke groet, een hand op de arm, een blik van verstandhouding over en weer…

  De derde keer alweer dit jaar, dat hadden we niet gedacht toen we met Pasen meenden dat het goed was om vanuit de kerkenraad van ons te laten horen. We spraken elkaar met Pinksteren en ook nu, vlak voor de Kerst, willen we u graag op deze manier een hart onder de riem steken. In deze donkere dagen voor Kerst die door alle beperkingen nóg donkerder lijken. Beperkingen die zo voelbaar zijn voor iedereen, maar zeker voor de mensen die in hun naaste omgeving direct de gevolgen ondervinden: mensen die hun geliefden zijn verloren, die hun geliefden niet meer of niet meer zo vaak kunnen bezoeken, mensen die hun baan en daarmee hun zekerheid kwijt zijn, mensen die alleen zijn en het menselijk contact zo missen. Wat is er veel eenzaamheid en verdriet in deze dagen, wat hebben we elkaar in deze dagen hard nodig. 

  En wat voelt het dan tegenstijdig dat we juist nu, nu de nood zo hoog is, niet kunnen en mogen doen wat we als kerk, als gemeente zo graag zouden willen: elkaar opzoeken en elkaar fysiek nabij zijn.

  Helaas moeten we als kerkenraad, als bestuurders, soms beslissingen nemen die ons als mens bijzonder aan het hart gaan. Er kan veel niet, er mag veel niet. In het donkerste scenario moet ons kerkgebouw zelfs dicht. Maar zodra het ook maar even verantwoord is, zetten we de deur weer op een kier. En natuurlijk kijken we allemaal reikhalzend uit naar het moment dat we de deuren weer open kunnen zwaaien en iedereen weer vrij kan binnenlopen. Tot die tijd is het zoeken, zoeken naar wegen om elkaar toch te kunnen ontmoeten, om elkaar nabij te kunnen zijn. 

  En wat is het mooi dat velen van u die wegen ook weten te vinden, dat er wordt gebeld, dat er kaartjes worden gestuurd, bloemetjes bezorgd, engelen verspreid, attenties rondgebracht en op veilige afstand praatjes gemaakt. Het is onze kracht als gemeente dat we – dwars door alle beperkingen heen – met elkaar verbonden weten te blijven. Dat we elkaar niet uit het hart verliezen, oog en oor houden voor de ander en dat zo de liefde van God ook zichtbaar wordt in ons mensen.

  We staan deze keer onder ons raam, het symbool van onze geloofsgemeenschap. Want dat is wat we als gemeente ook nu willen zijn: een vindplaats van geloof, hoop en liefde. En we hebben laten zien dat we dat kunnen zijn, ook in deze moeilijke tijd. Een tijd waarin het geloof ons mag steunen, de hoop ons mag leiden en de liefde ons mag dragen. 

  Zo leven wij uit Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde. 

  We wensen u en uw dierbaren een gezegend en liefdevol kerstfeest.