Geloofsgemeenschap De Drie Ranken – Wijkgemeente in Apeldoorn

Het Hemels Gelag

Drie Ranken Logo
 1. Het Hemels Gelag is een oecumenische viering voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Elke 1e en 3e zondag van de maand in de bovenbouw van de Drie Ranken (ingang Violierenplein). Het is een viering waarbij jongeren elkaar ontmoeten. Gezelligheid, verdieping en spiritualiteit komen daarin samen door de opzet van de viering.

  SONY DSC

  Het begint om 12.15 uur met een gezellige chaos. Iedereen komt binnen, neemt wat te drinken en kletst bij met de andere HG-ers (zo noemen de bezoekers van de viering elkaar). De spullen worden klaargezet.

  Elke viering kent twee ceremoniemeesters, een verhalenverteller en iemand die de muziek doet. Zij hebben ook samen de viering voorbereid.

  Het Gloriaatje: het programma begint

  De ceremoniemeester vraagt de aandacht en nodigt iedereen uit te gaan zitten. Het thema van de viering wordt geïntroduceerd en de paaskaars wordt aangestoken. De Bijbeltekst die bij het thema past wordt gelezen. Elke viering is er een bepaalde werkvorm gekozen om het thema wat te verkennen en elkaar beter te leren kennen.

  Het Grote Verlangen: een gesprek van mens tot mens

  Elke viering heeft een gast, die iets met het thema te maken heeft. De gast wordt geïnterviewd door de ceremoniemeesters en de HG-ers kunnen vragen stellen.

  De Tapperij: want God houdt van verhalen

  De verteller klimt op het podium en vertelt zijn/haar verhaal. Het is een persoonlijk gemaakt verhaal n.a.v. het thema en/of de Bijbellezing.

  De Gelagtafel: waar mensen elkaar ontmoeten

  Er wordt door de HG-ers en de gast doorgepraat over het verhaal en het thema.

  De Hemelspoort: een kijkje vanuit de hemel naar de aarde

  Bij dit onderdeel is er aandacht voor een diaconaal project en wordt er een collecte gehouden.

  *Tussen de onderdelen door zijn steeds ontmoetingsmomentjes, oftewel een korte pauze voor een drankje of een broodje knakworst of krentenbol.

  Tot  Op De Bodem: stilte, inkeer, openstaan, gebed

  De gordijnen gaan dicht, de zevenarmige kandelaar wordt in het midden gezet. Bankjes gaan aan de kant. De sfeer verandert. De pastor neemt het woord, ze nodigt iedereen uit om stil te worden. Het is vijf minuten echt stil. Ruimte voor eigen gedachten of nadenken over wat je gehoord hebt. In stilte worden kaarsjes aangestoken voor een persoonlijke intentie. Na de stilte klinkt er stemmige muziek. Tot op de bodem wordt afgesloten met een gebed, een gedicht of een zegenbede.

  Het Laatste Rondje: waar alle lijntjes nog een keer bij elkaar komen

  De voorganger rond de bijeenkomst af en kijkt nog even terug op wat er gebeurd is. Mededelingen worden gedaan.

  De viering is afgelopen tussen 14.00 en 14.15 uur. Er wordt nog gezellig nagekletst.

  Bekijk het vieringenrooster om te zien wanneer het volgende Hemels Gelag is.

  Meer weten? Mail naar: hemelsgelag@3ranken.nl

  Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, word dan lid van onze Hemels Gelag Facebookgroep.