Geloofsgemeenschap De Drie Ranken – Wijkgemeente in Apeldoorn

Drie Ranken Logo
 1. Happy Hour 14 april – De Kerkzaal

  Op zondag 14 april jl. hield Ed van Gent een presentatie over de inrichting van de nieuwe kerkzaal. Omdat dit een belangrijk onderdeel van de vernieuwbouw is, hebben veel betrokkenen van De Drie Ranken hier uitgebreid over nagedacht. Interieurarchitect Pim van Dijk, gespecialiseerd in de inrichting van kerkgebouwen, heeft de ideeën verwerkt in het nieuwe ontwerp. Tijdens de presentatie zijn er heel veel onderwerpen besproken. Dit verslag is slechts een samenvatting van de belangrijkste punten.

  Kerkzaal

  De nieuwe kerkzaal wordt iets kleiner dan deze was, met het oog op de toekomst. In de zaal komen straks ongeveer 310 zitplaatsen, waarvan 40 op het balkon. Voorheen stond de liturgische ruimte links van het orgel, maar deze komt nu in het midden te staan met daarachter een lichte aandachtswand die ook gebruikt kan worden als projectiewand. Het orgel wordt verplaatst naar de linkerwand van de kerkzaal. Het oorspronkelijke raam in deze wand wordt daarvoor verkleind. Verder krijgt de zaal vloerverwarming en ledverlichting.

  Liturgisch meubilair

  Het liturgisch meubilair wordt vervangen, omdat het niet meer voldoet aan de nieuwe wensen. Het nieuwe meubilair zal van stevig en licht materiaal worden gemaakt, dat overeenstemt met de kleur en het materiaal van de nieuwe deuren. Het kan gemakkelijk worden verplaatst, omdat de kerkzaal flexibel moet kunnen worden ingericht. In de vorm van de poten van de diverse meubels is het idee ‘gedragen te worden’ te herkennen. De vieringruimte komt in het midden en krijgt geen podium meer. De stoelen worden er in een hoefijzervorm omheen gezet. De vloer krijgt hier een lichtere tint dan aan de zijkanten van de zaal.

  Gedachteniswand

  Aan de rechterwand van de kerkzaal is plek voor een nieuwe gedachteniswand, opgebouwd uit drie panelen. Het linkerpaneel is bestemd voor de dopelingen, het rechterpaneel voor de overledenen. Hoe die wand er precies uit komt te zien, is nog niet helemaal vastgesteld. Er wordt gedacht aan een afbeelding van takken. Dit kan de levensboom verbeelden, maar het kunnen ook druivenranken zijn. Het is het idee om blaadjes aan de takken te hangen waarop de namen van de dopelingen en de overledenen staan.

  Glas-in-loodraam

  Het glas-in-loodraam blijft uiteraard op dezelfde plek, maar er wordt nog onderzocht of de betonnen omlijsting, die na de brand kleurrijk is geschilderd, weer haar oorspronkelijke kleuren kan terugkrijgen. Dat past beter in het nieuwe interieur, dat zowel lichte als wat donkerder tinten grijs zal krijgen.

  Deuren

  De deuren van de hal naar de kerkzaal hebben een isolerend effect en worden geluiddempend. Links en rechts van de toegangsdeuren komen nissen, waar de liedboeken, bijbels en liturgieën kunnen worden gelegd.

  Tijdens de presentatie zijn ontwerpschetsen vertoond van de nieuwe ruimte, bekeken vanuit verschillende kanten. De presentatie kunt u hier downloaden.