Geloofsgemeenschap De Drie Ranken – Wijkgemeente in Apeldoorn

Drie Ranken Logo
 1. Happy Hour 12 mei – Verhuizing en akkoestiek

  Bert Vink vertelde namens de beheercommissie hoe de planning van de verhuizing eruitziet en Carlien Krist liet zien hoe de inrichtingscommissie over de akoestiek van de kerkzaal nadenkt.

  Verhuizing

  Verhuizen langwerpig 2De verwachting is nu dat de oplevering eind juni zal zijn en dat in de maand juli zal worden verhuisd. De verhuizing naar het nieuwe gebouw zal uit twee fasen bestaan. Allereerst moeten de nieuwe kerkzaal en de andere ruimtes zo snel mogelijk gebruiksklaar gemaakt worden. Dat betekent niet dat alles volledig moet zijn ingericht, maar wel dat we in elk geval kerkdiensten kunnen houden en dat verschillende gebruikersgroepen, zoals de koren, uit de voeten kunnen. Anders gezegd, we moeten kunnen ‘zitten, zingen en koffiedrinken’.

  De tweede fase is het leegruimen van de kleine kerkzaal, want die zal worden gesloopt om plaats te maken voor de Jumbo. Een deel van de inboedel wordt verhuisd naar het nieuwe gebouw en een deel moet tijdelijk worden opgeslagen. Dit alles moet in een aantal weken gebeuren en daarvoor zijn veel vrijwilligers nodig. De beheercommissie heeft uitgebreide inventarislijsten opgesteld en de gebruikersgroepen moeten hierop aangeven wat direct naar de nieuwbouw moet en wat naar de opslag kan. Iedere groep moet hier zo snel mogelijk contact over opnemen met de beheercommissie. Ook mensen die zich in juli beschikbaar stellen om te helpen, kunnen dit alvast via het e-mailadres beheercommissie.voorzitter@3ranken.nldoorgeven. Het schema van de verhuizing kunt u hier downloaden.

  Akoestiek

  akoestiek-ruimteCarlien Krist vertelde daarna over de akoestiek van de nieuwe kerkzaal, omdat daar veel vragen over zijn. Bij de verhuizing wordt in eerste instantie de oude geluidsinstallatie aangebracht. Om namelijk een goed besluit over de nieuwe geluidsapparatuur te kunnen nemen, is het eerst nodig het geluid in de nieuwe kerkzaal te meten. Daarbij wordt gekeken naar de eisen voor de spraakverstaanbaarheid en de ‘muziekakoestiek’. Omdat deze akoestiekeisen van elkaar verschillen, zullen we een compromis moeten vinden, zodat beide geluidsvormen akoestisch acceptabel zijn. Akoestiek kan worden beïnvloed door dempende materialen aan te brengen, of door de luidsprekers ergens anders op te hangen. Voor een goede meting is het in elk geval nodig dat het orgel in de kerkzaal is teruggeplaatst. Dit is afhankelijk van de vochtigheidsgraad in de kerkzaal. Naar verwachting zal het enkele maanden duren, voordat de ruimte droog genoeg is om het orgel te plaatsen. Na de meting zal de inrichtingscommissie besluiten welke apparatuur het meest geschikt is, waarna een offertetraject volgt. Het zal ook weer enige weken duren, voordat de apparatuur geplaatst is. Het hele proces is hopelijk voor het eind van het jaar afgerond.

  U kunt hier de presentatie over de akoestiek downloaden